Waarom de systeemcamera de toekomst van fotografie is.

Gepubliceerd op 27 maart 2023 om 11:10

 

In de afgelopen jaren is de systeemcamera steeds populairder geworden onder fotografen, met name onder degenen die op zoek zijn naar een lichtgewicht en compact alternatief voor de traditionele spiegelreflexcamera. In deze blog leg ik je uit wat de voordelen zijn ven de systeemcamera.

Het idee van de systeemcamera was om de kwaliteit van een spiegelreflexcamera te combineren met de draagbaarheid van een compactcamera. Het grote verschil tussen de twee is dat een spiegelreflex een spiegel bevat die het beeld doorstuurt naar de zoeker, terwijl een systeemcamera geen spiegel heeft en het beeld direct op de sensor projecteert.

Een van de grootste voordelen van de systeemcamera is het compacte formaat. Doordat er geen spiegel aanwezig is, kunnen systeemcamera's veel kleiner en lichter zijn dan spiegelreflexen. Dit maakt ze gemakkelijker mee te nemen tijdens reizen of wandelingen, en zorgt ervoor dat fotografen minder vermoeid raken tijdens het dragen van de camera.

Een ander voordeel van de systeemcamera is de snellere autofocus. Omdat de autofocus van een systeemcamera direct op de sensor werkt, is deze over het algemeen sneller en nauwkeuriger dan de autofocus van een spiegelreflex. Dit is vooral belangrijk bij het fotograferen van snelle actiescènes, zoals bij sportfotografie. De snelle autofocus komt ook goed van pas bij het filmen. De systeemcamera biedt dan ook betere video prestaties dan een spiegelreflex.

 

De lenzen van systeemcamera's zijn over het algemeen erg compact.

Bovendien zijn er vaak adapters beschikbaar waarmee je ook objectieven van spiegelreflexcamera's op een systeem camera kunt gebruiken. Het aanbod in bijvoorbeeld APS-C lenzen van canon is nog beperkt maar er komen steeds meer lenzen en accessoire.

 

De spiegelreflexcamera word niet meer geproduceerd omdat de systeem camera dus veel meer voordelen biedt. Toch zijn er ook wat nadelen bijvoorbeeld dat de accu soms wat minder lang meegaat. Veel mensen vinden de elektronische zoeker (van een systeemcamera) minder fijn dan een optische zoeker (van een spiegelreflexcamera)

Tot slot hebben systeemcamera's ook het voordeel dat ze minder geluid maken dan spiegelreflexen. Omdat er geen spiegelklap is, is het geluid van de camera tijdens het maken van een foto veel minder luid.

Hoewel systeemcamera's dus duidelijke voordelen bieden ten opzichte van spiegelreflexen, zijn er ook nadelen. Zo hebben sommige systeemcamera's een minder lange batterijduur dan spiegelreflexen en de zoeker vinden sommige mensen minder fijn.

Al met al biedt de systeemcamera echter een interessant alternatief voor zowel amateur als professionele fotografen die op zoek zijn naar een draagbare, flexibele en hoogwaardige camera.

Wat ook goed is om te weten is dat fabrikanten zijn de systeem camera volop aan het ontwikkelen zijn, dus het word steeds beter!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.